2008. augusztus 5., kedd

Végleges szőrtelenítés

A végleges eljárások lényege, hogy a szőrszál gyökerének kiirtásával megakadályozza a szőr újranövését. A régebbi, elektromos eljárás esetében pulzáló áram segítségével roncsolják a szőrtüszőt, az újabb, villanófényes vagy lézeres szőrtelenítési módszereknél ez a fény által fejlesztett hővel történik.

Az elektromos szőrtelenítés hatásos ugyan, de a kezelés hosszadalmas, nagy precizitást igényel, és a mai módszerekhez képest fájdalmas. Ráadásul a kezelt bőrfelületen hegesedés is kialakulhat.

A lézeres vagy villanófényes módszerrel végzett végleges szőrtelenítő kezelés alig jár fájdalommal. Az új módszerrel egyszerre nagyobb felületen is alkalmazható, ezzel jelentősen meggyorsítva az eljárást. A módszer lényege, hogy a bőrfelületre bocsátott energiát maga a szőrszál vezeti le a gyökeréig, ahol az hővé alakul, és károsítja a szőrnövekedésért felelős sejteket.

A módszer hátránya, hogy a kezelés csak az éppen növekedési stádiumban lévő szőrszálakra fejti ki hatását. Mivel az éppen növésben lévő szőrszálak aránya (testrésztől függően) csupán 20-70%, ezért a teljes végleges szőrtelenítéshez a kezelést akár többször is meg kell ismételni.

A kezeléseket konzultáció előzi meg, ahol megállapítják a páciens bőrtípusát, megbeszélik az egyénre szabott kezelési módot, a kezelés előtti és utáni teendőket. Mielőtt valamelyik végleges szőrtelenítési módszer mellett dönt, kérje szakember tanácsát!